|
Rapporten redovisar uppgifter om utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna. Den bygger på nyckeltal som har tagits fram i samarbete med regionala e-hälsosamordnare, Sveriges kommuner och landsting, SKL, Digitaliseringskommissionen och Myndigheten för delaktighet. Rapporten är utgiven av Socialstyrelsen.
Inom svensk ungdomspsykiatri och socialtjänst används många olika metoder för att hjälpa utsatta barn – från samtalsgrupper till manualbaserade program. Med mer kunskap om effekterna skulle resurserna kunna användas bättre och innebära stöd för fler barn.
En ny svensk version av internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem, ICD-10-SE, har getts ut av Socialstyrelsen.
Webbplatsen opratat.se handlar om tankar och känslor som kan finnas i familjer med barn med funktionsnedsättning.
Unga med kriminella eller drogrelaterade problem placeras ofta på institution. Men det finns alternativ. SBU redovisar i en rapport att så kallad behandlingsfamilj kan vara både effektivare och kostnadsbesparande jämfört med institutionsvården.
Ett barn som blivit till med hjälp av ägg- eller spermiedonation vid svensk klinik har laglig rätt att i mogen ålder ta reda på information om sin donator. Föräldrarna har ansvar att berätta för sitt barn, så att barnet kan utnyttja denna rättighet.
Uttagen av adhd-läkemedel i befolkningen fortsätter att öka, visar detta faktablad från Socialstyrelsen. Resultaten baseras på uppgifter i myndighetens läkemedelsregister om uthämtade adhd-läkemedel på apotek till och med 2017.
Socialstyrelsen har uppdaterat informationsspecifikationen för BBIC, Barns behov i centrum. Informationsspecifikationen beskriver det som ska dokumenteras när ett ärende handläggs med stöd av BBIC.
Med ökad kunskap om faktorer som har betydelse för att nå barn och unga med tidiga insatser, kan socialtjänsten utveckla sitt arbete med att uppmärksamma och motverka ett begynnande missbruk bland barn och unga. Det visar en pilotstudie från Socialstyrelsen som också visar på att kunskapen i området är begränsad. Ytterligare studier behövs.
Webbkollen Barn och unga är ett utvecklingsprojekt som har drivits av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tillsammans med ett antal kommuner. Projektets övergripande syfte var att pröva hur ett urval variabler för systematisk uppföljning inom den sociala barn- och ungdomsvården fungerade i praktiken. I slutrapporten presenteras lärdomar och erfarenheter.
 |
|