Ohälsosamma matvanor definieras med hjälp av ett kostindex som Socialstyrelsen tagit fram under arbetet med riktlinjerna. Indexet bygger på konsumtion av frukt, grönsaker, fisk och så kallad utrymmesmat, till exempel godis, chips, kaffebröd och läsk. Utifrån definitionen har cirka 20 procent av befolkningen ohälsosamma matvanor.
Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter
med ohälsosamma matvanor.
Webbutbildning om samtal och råd om bra matvanor
Samtal och råd om bra matvanor är en webbutbildning för hälso- och sjukvårdspersonal om att stödja patienter att förändra sina matvanor. Utbildningen ger dig bland annat teoretiska kunskaper för att kunna ge råd om bra matvanor, för att identifiera vem som behöver stöd och grundläggande kunskaper om det kvalificerat rådgivande samtalet. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.
Mer information och anmälan till webbutbildningen Samtal och råd om bra matvanor
Spel för att inspirera till hälsosamma levnadsvanor
Spelet ”Bra vanor – tänk stort, börja smått” inspirerar på ett lekfullt sätt till hälsosamma levnadsvanor, och har tagits fram av Socialstyrelsen. Tanken är att materialet ska locka till att dels pröva kravlösa fysiska aktiviteter som kan bryta stillasittande, dels våga pröva nya livsmedel.
Materialet består dels av ett spel med en spelplan, dels av en blädderpärm med förslag på olika aktiviteter som spelaren ska utföra för att kunna gå vidare på spelplanen.
Spelet riktar sig främst till personer med kognitiv funktionsnedsättning som har stöd utifrån LSS eller SoL.
Beställ spelet "Bra vanor – tänk stort, börja smått" hos Socialstyrelsen
Handledning för spelet om hälsosamma levnadsvanor för personal (pdf)