Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Hemlöshet

Hemlösheten påverkas av både strukturella och individuella faktorer. Den berör allt från barnfamiljer utan eget hyreskontrakt till personer utan tak över huvudet. Temat beskriver socialtjänstens ansvar och möjligheter att motverka och ge stöd vid hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

 

Podd om hemlöshet och bostadens betydelse

Antalet hemlösa som sover under bar himmel eller i offentliga utrymmen har ökat med närmare 400 personer, eller 130 procent sedan 2011. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort. Hur kan man vända utvecklingen? Och hur jobbar man i kommunerna med detta? Lyssna på avsnitt #39.

På djupet – en podd från Socialstyrelsen

Stöd för socialtjänsten i arbetet med att förebygga avhysningar

Socialstyrelsens vägledning ger stöd för socialtjänstens arbete med att förebygga avhysningar från bostäder. Vägledningen tar upp socialtjänstens möjligheter och ansvar, processen för avhysningar och regelverken som styr. Här finns även vägledning för handläggningen av ärenden vid hot om avhysning i enskilda ärenden.

Stöd för socialtjänsten – att förebygga avhysningar  

​Hemlöshet 2017 – omfattning och karaktär

Hemlöshet 2017 – omfattning och karaktär visar resultaten från en nationell kartläggning av hemlösheten under en vecka 2017. Syftet är att resultaten ska utgöra ett underlag i det strategiska arbetet på statlig, regional och lokal nivå för att motverka hemlöshet. 

Hemlöshet 2017 – Omfattning och karaktär

Metodstöd - Hemma!

Kronofogden har i samarbete med länsstyrelserna i Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten tagit fram ett metodstöd till bostadsföretag och kommuner som visar hur man kan arbeta förebyggande mot avhysningar.

Metodstöd - Hemma!