Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Beslut om subvention av läkemedel Lixiana – beslut om subvention av läkemedel

Lixiana – beslut om subvention av läkemedel

Lixiana är ett läkemedel som används för behandling av patienter med förmaksflimmer för att förebygga stroke och systemisk embolism, samt för behandling och förebyggande av djup ventrombos och lungembolism. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Lixiana ska ingå i högkostnadsskyddet.

​Lixiana är ett läkemedel som används för behandling av patienter med förmaksflimmer för att förebygga stroke och systemisk embolism, samt för behandling och förebyggande av djup ventrombos och lungembolism.

Den aktiva substansen i Lixiana blockerar faktor Xa, ett enzym som medverkar vid bildandet av trombin, som ingår i koagulationsprocessen. Genom att blockera faktor Xa sänker läkemedlet halterna av trombin i blodet, vilket hjälper vid behandlingen av blodproppar och minskar risken för att blodproppar bildas i artärer och vener och leder till djup ventrombos, lungembolism, stroke eller annan organskada.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Lixiana ska ingå i högkostnadsskyddet från och med den 17 juni 2016.

Beslutet om Lixiana på TLV:s webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem

 
 

 Teman