Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Beslut om subvention av läkemedel Lumigan – beslut om subvention av läkemedel

Lumigan – beslut om subvention av läkemedel

Lumigan, bimatoprost, används vid behandling av glaukom (grön starr) eller förhöjt tryck i ögat. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Lumigan, endos, ingår i högkostnadsskyddet för en begränsad grupp av patienter.

​Lumigan (bimatoprost) används vid behandling av glaukom (grön starr) eller förhöjt tryck i ögat. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Lumigan, endos, ingår i högkostnadsskyddet för en begränsad grupp av patienter från och med den 28 april 2015.

Lumigan ögondroppar i endosbehållare innehåller bimatoprost och är fritt från konserveringsmedel. Bimatoprost är en prostaglandinanalog och prostaglandinanaloger verkar genom att minska trycket inne i ögat. Inom högkostnadsskyddet finns det både billigare och dyrare ögondroppar, med eller utan konserveringsmedel, som tillhör gruppen prostaglandinanaloger.

För patienter som inte tolererar konserveringsmedel sker behandling med okonserverade ögondroppar i endosbehållare. För denna patientgrupp sker behandling med Lumigan till en högre kostnad än behandling med latanoprost, monoprost,  samtidigt som det inte är visat att Lumigan ger en större patientnytta som står i relation till den högre kostnaden.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Lumigan, endos, ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet för patienter med öppenvinkelglaukom eller förhöjt tryck i ögat som behöver en prostaglandinanalog men som inte tolererar konserveringsmedel och först har provat latanoprost.

Lumigan ingår i högkostnadsskyddet för en begränsad grupp av patienter från och med 28 april.

Beslutet om Lumigan på TLV:s webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem

 
 

 Teman