Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Kommunernas valfrihetssystem – med fokus på hemtjänst

Kommunernas valfrihetssystem – med fokus på hemtjänst

Kommunernas valfrihetssystem – med fokus på hemtjänst innehåller beskrivningar och analyser av konkurrensförhållandena inom kommunernas valfrihetssystem, framför allt inom området hemtjänst. Kunskapsstödet är utgivet av Konkurrensverket.

​Konkurrensverket har i uppdrag att följa upp och utvärdera konkurrensförhållandena i kommunernas valfrihetssystem. Med hjälp av valfrihetssystem enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) kan kommuner öppna för valfrihet och kvalitetskonkurrens inom en rad områden där kommunens egenregi tidigare varit det enda alternativet.

Sedan lagen tillkom 2009 kan kommuninvånare i över 170 kommuner välja utförare inom totalt 23 olika tjänsteområden. Av dessa är hemtjänst det överlägset största området. Kommunernas valfrihetssystem – med fokus på hemtjänst innehåller beskrivningar och analyser av konkurrensförhållandena inom kommunernas valfrihetssystem, framför allt inom området hemtjänst. Dessutom presenteras i rapporten en rad förslag för att förbättra möjligheterna till valfrihet och konkurrens.

Kommunernas valfrihetssystem – med fokus på hemtjänst är utgiven av Konkurrensverket.

Kommunernas valfrihetssystem på Konkurrensverkets webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?