Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Lägesrapporter Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning?

Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning?

Att ge omsorg mitt i livet beskriver anhörigomsorgens omfattning och hur anhörigvårdares vardag, arbete och försörjning påverkas av att ge anhörigomsorg. Kunskapsstödet är utgivet av Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

​Att ge omsorg till en äldre eller sjuk anhörig har negativa konsekvenser för många anhörigvårdares vardagsliv, arbete och ekonomi.

Kunskapsstödet Att ge omsorg mitt i livet: Hur påverkar det arbete och försörjning? beskriver anhörigomsorgens omfattning och hur anhörigvårdares vardag, arbete och försörjning påverkas av att ge anhörigomsorg i Sverige idag.

Kunskapsstödet bygger på en enkätundersökning av 3 630 personer i åldrarna 45-66 år under våren 2013.

Kunskapsstödet visar bland annat följande:

  • 42 procent av både kvinnor och män i medelåldern ger anhörigomsorg minst en gång i månaden.
  • Många minskar sin arbetstid eller slutar arbeta på grund av anhörigomsorg: 90 000 kvinnor och drygt 50 000 män i åldrarna 45-66 år har gått ner i arbetstid, sagt upp sig eller gått i pension i förtid på grund av att de ger omsorg till en närstående.
  • Cirka fyra av tio kvinnor och omkring var fjärde man som hjälper minst en gång i månaden har upplevt svårigheter att hinna med fritidsaktiviteter eller att umgås med vänner till följd av omsorgsgivandet.
  • Drygt 5 procent av kvinnorna och drygt 2 procent av männen som ger anhörigvård minst en gång i månaden har blivit sjukskrivna mer än två veckor på grund av omsorgsgivandet.
  • Många får minskade inkomster som en följd av anhörigomsorg: 114 000 kvinnor och 75 000 män i åldrarna 45-66 år fått minskade inkomster på grund av de ger omsorg till en närstående.

Att ge omsorg mitt i livet: Hur påverkar det arbete och försörjning? är utgiven av Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

Att ge omsorg mitt i livet: Hur påverkar det arbete och försörjning? på Stockholms universitets webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem

 
 

 Teman