Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Lägesrapporter Uppbyggnaden av regionala cancercentrum - En samlad bedömning från fyra års uppföljning

Uppbyggnaden av regionala cancercentrum - En samlad bedömning från fyra års uppföljning

Uppbyggnaden av regionala cancercentrum - En samlad bedömning från fyra års uppföljning beskriver etableringen av det regionala cancercentrum (RCC) och bedömer satsningen. Rapporten innehåller information om framgångfaktorer, effekter av satsningen och fortsatta utmaningar. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.

​Regeringen har tillsammans med landsting och regioner genomfört en flerårig satsning för att etablera regionala cancercentrum (RCC). Uppbyggnaden av regionala cancercentrum - En samlad bedömning från fyra års uppföljning är en rapport som beskriver etableringen av regionala cancercentrum (RCC) och bedömer satsningen. Kunskapsstödet ger information även om framgångsfaktorer, effekter av RCC:s arbete och fortsatta utmaningar.

Rapporten visar att regionala cancercentrum har en flexibel och effektiv organisation och ett utvecklat processarbete. Formen som använts för etableringen av regionala cancercentrum väl kan tjäna som generisk modell inom andra områden.

Ett flertal framgångsfaktorer av arbetet med regionala cancercentrum presenteras i kunskapsstödet och är bland annat följande:

  • varje sjukvårdsregion har gemensamma utvecklingsplaner för cancervården, för sina ingående landsting/regioner
  • patientcentrering och patientmedverkan
  • professionsdriven utveckling med god förankring
  • en etablerad kunskapsstyrningsmodell

Kunskapsstödet beskriver även effekter av arbetet med regionala cancercentrum, exempelvis:

  • patienter och närstående bidrar i utvecklingen av cancervården
  • 29 nationella vårdprogram 9 nationella vårdprogram
  • processarbete med lokala dialoger för en mer kunskapsbaserad vård

Rapporten innehåller information om fortsatta utmaningar som finns kvar trots framgångsrika arbetet med regionala cancercentrum. Kunskapsstödet visar att det finns några exempel på landstings-, sjukhus- och klinikledningar som är mindre engagerade i utvecklingen av RCC. Kompetensförsörjning där många aktörer har ett ansvar är också en av utmaningarna. Ett par andra områden som har fortsatta utmaningar är nivåstrukturering och förebyggande insatser.

Uppbyggnaden av regionala cancercentrum - En samlad bedömning från fyra års uppföljning är utgiven av Socialstyrelsen.

Uppbyggnaden av regionala cancercentrum på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem

 
 

 Teman