Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Teman Ångest

Ångest

Ångest är en reaktion som kan komma till följd av prövningar och påfrestningar i livet. När man får ångest kan man känna sig orolig, börja svettas, och få svårt att andas. Ångesten kan ibland ta över och begränsa det dagliga livet. Då kan det vara sjuklig ångest, så kallat ångestsyndrom.

 

Äldretelefonen

Stödtelefon för äldre personer som mår psykiskt dåligt.

Telefon: 020-22 22 33

Vardagar 10-15

Man kan få ångest till följd av exempelvis en skilsmässa eller en livshotande sjukdom. Det kan också handla om mer allmänna prövningar och påfrestningar i livet.

Ångest har en funktion för vår överlevnad och varnar oss för farliga situationer. När man får ångest kan man känna sig orolig, börja svettas, må illa eller få svårt att andas. När man har svår ångest kan det kännas trångt i bröstet, eller som om man ska kvävas. Känslan av trånghet beror bland annat på att musklerna spänns och att hjärtat slår fortare.

När man känner ångest aktiveras flera försvarsreaktioner och spänningen i kroppen höjs. Stresshormoner utsöndras i blodet och påverkar kroppen. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och andningen påskyndas genom att bland annat en ökad mängd adrenalin i blodet.

Det är vanligt att ångest leder till sömnrubbningar, magbesvär eller hjärtklappning. En del får ångest utan att veta varför. Då kan den vara svårare att hantera och ovissheten i sig kan leda till starkare ångest.

Ångestsyndrom

Ångesten kan ibland växa sig så stor att den istället för att skydda, tar över och begränsar det dagliga livet. Anledningar till att vissa personer har lättare att känna ångest kan vara en medfödd känslighet, upplevelser under uppväxten eller att de kopplar ihop en obehaglig upplevelse, som en panikattack, med en speciell händelse. Känslor av oro, spänning, ängslan, skräck och panik kan flyta ihop. Då kan det vara sjuklig ångest, så kallat ångestsyndrom.

Panikattack

En panikattack är en form av sjuklig ångest som kommer plötsligt och pågår några minuter. Panikattacken kan utlösas av någon speciell situation men kan även inträffa utan förvarning. En panikattack kan kännas i hela kroppen, det kan kännas som om ångesten håller fast en i ett stryptag och man kan få svårt att andas.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd

 
 

 Organisationer & föreningar

 

Kunskapsguiden länkar till organisationer och föreningar som är aktuella för områdena psykisk ohälsa och vård och omsorg om äldre.

Organisationer & föreningar​