Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Teman Artros

Artros

Artros är den vanligaste ledsjukdomen och är en vanlig anledning till funktionsnedsättning hos äldre personer. Sjukdomen bryter ner en eller flera leders brosk. Förändringarna i leden syns oftast först i ett sent stadium av sjukdomen. Fysisk aktivitet kan vara förebyggande och symtomlindrande.

 

​Artros kallas också osteoartrit. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och är en vanlig anledning till funktionsnedsättning hos äldre personer. Sjukdomen bryter ner en eller flera leders brosk, vilket kan leda till symtom som smärta och ge försämrad funktion.

Diagnosen artros ställs vanligen med hjälp av klinisk undersökning och patientens sjukdomshistoria. Röntgen kan också bli aktuell. Sjukdomen är vanligare i högre åldrar och bland kvinnor. Fysisk aktivitet kan vara förebyggande och symtomlindrande.

En person kan ha artrosförändringar, det vill säga nedbrutet brosk i en led, som syns på röntgen, men inte ha några besvär och – tvärtom – ha besvär utan att förändringar syns på röntgen. För kvinnor över 60 år är artros den femte vanligaste sjukdomen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd