Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Teman Läkemedel

Läkemedel

Läkemedel är den vanligaste behandlingsformen för äldre personer. Äldre personer genomgår kroppsliga förändringar som kan öka känsligheten för läkemedel. Många äldre personer har flera olika sjukdomar och tar därför många läkemedel vilket leder till att riskerna för biverkningar ökar.

 

Läkemedelsbehandling av äldre

Läkemedelsbehandling av äldre

Läkemedelsbehandling av äldre är en webbutbildning som riktar sig till dig som är läkare som ännu inte påbörjat ST. Syftet är att stärka kompetensen om läkemedelsbehandling av äldre patienter.

Läkemedelsbehandling av äldreLäkemedelsgenomgångar för äldre

Läkemedelsgenomgångar för äldre 

Läkemedelsgenomgångar för äldre är en webbutbildning som utgår från Socialstyrelsens föreskrift och vägledning om läkemedelsgenomgångar för äldre ordinerade fem eller fler läkemedel. Syftet är att stödja och underlätta att arbeta enligt föreskrift och vägledning.

​Läkemedelsgenomgångar för äldre

Jobba säkert med läkemedel

Jobba säkert med läkemedel

Webbutbildningen Jobba säkert med läkemedel ger baskunskaper inför delegering av läkemedelshantering i äldreomsorgen. Den riktar sig till omvårdnadspersonal.

Jobba säkert med läkemedel

​Diagnostisk checklista

Diagnostisk checklista för förbättrad läkemedelsanvändning hos äldre är tänkt att användas vid uppföljning av läkemedelsbehandling och vid läkemedelsgenomgångar för äldre personer, men också vid varje tillfälle då en äldre person söker för, berättar om eller uppvisar symtom.

Checklistan

Läkemedelsboken

Läkemedelsboken från Läkemedelsverket innehåller producentoberoende information om läkemedelsbehandling vid vanliga sjukdomstillstånd.

Läkemedelsboken

Rapportera biverkningar

Du kan rapportera biverkningar av läkemedel och naturläkemedel till Läkemedelsverket elektroniskt.

Rapportera biverkningar på Läkemedelsverkets webbplats

Poddavsnitt om nya regler för vem som får hantera och ge patienter läkemedel

Avsnitt 22: Den 1 januari 2018 fick Sverige nya regler för hur all vårdpersonal ska hantera läkemedel. Vad blir bättre med det nya regelverket och vilka blir utmaningarna? Mikael Hoffman, ordförande för Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, och Ulla Olsson, tidigare ordförande för Riksföreningen medicinsk ansvariga sjuksköterskor, diskuterar med Lisa van Duin, jurist och projektledare.

Socialstyrelsens podd På djupet

Poddavsnitt om äldre och läkemedel

Avsnitt 42: Varje år blir tusentals äldre så sjuka av sina läkemedel att de måste få sjukhusvård. Förskrivning av för höga doser, olämpliga läkemedel och biverkningar av behandling är vanligt. Även om mycket har förbättrats inom området finns mer att göra. Lyssna på Socialstyrelsens podd med Johan Fastbom, professor i geriatrisk farmakologi vid Karolinska institutet och utredare på Socialstyrelsen, Cecilia Lenander, apotekare som arbetar på läkemedelsenheten på Region Skåne och även är verksam på en vårdcentral i Höllviken och Skanör, och Catharina Burman, specialistsjuksköterska som arbetar på äldreboendet Slottsovalen i Värmdö kommun.

Socialstyrelsens podd På djupet