Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Lägesrapporter Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar

Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar

Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar presenterar resultat från studien Skolbarns hälsovanor som visar att de senaste decennierna har det skett en ökning av psykisk ohälsa bland tonåringar i Sverige. Kunskapsstödet är utgivet av Folkhälsomyndigheten.

​Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar sammanfattar resultat från studien Skolbarns hälsovanor som undersöker hur familjens socioekonomiska villkor påverkar barns och ungas psykiska hälsa. Skolbarns hälsovanor är ett internationellt forskningsprojekt som syftar till att öka kunskapen om levnadsvanor och förhållanden som anses viktiga för barns och ungdomars hälsa, följa utvecklingen över tid samt göra jämförelser med barn och ungdomar i andra deltagande länder.

Kunskapsstödet innehåller uppgifter om tonåringars uppfattning om sin familjs ekonomi och levnadsstandard samt beskriver förekomsten av psykosomatiska besvär i olika socioekonomiska grupper vid den senaste datainsamlingen (2013/14).

Resultaten av undersökningen visar att självrapporterade psykosomatiska besvär har ökat i alla socioekonomiska grupper, när tonåringars uppfattning om familjens ekonomi används som mått. Kunskapsstödet visar också att besvären är vanligare bland tonåringar som uppger att de lever i familjer med dålig eller genomsnittlig ekonomi. Detta jämfört med tonåringar som uppger att de lever i familjer med bra ekonomi.

Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar är utgiven av Folkhälsomyndigheten.

Socioekonomiska villkor och psykisk ohälsa bland tonåringar på Folkhälsomyndighetens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?