Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Teman Samtal med barn om deras genetiska ursprung

Samtal med barn om deras genetiska ursprung

Ett barn som blivit till med hjälp av ägg- och/eller spermiedonation eller med hjälp av ett donerat befruktat ägg vid en svensk klinik har laglig rätt att när det uppnått tillräcklig mognad ta reda på information om sin donator samt andra personer som blivit till genom könsceller från samma donator. Föräldrarna har ansvar att berätta för sitt barn, så att barnet kan utnyttja denna rättighet. Det här temat vänder sig till dig som blivit förälder med hjälp av donationsbehandling och till dig som vill veta mer om ditt ursprung. Här finns också information till dig som i ditt arbete möter familjer som bildats med hjälp av donationsbehandling.

 


 

Generellt rekommenderas att föräldrar börjar prata med sitt barn om dess ursprung redan i förskoleåldern. Då har barnet alltid vetat om det och det blir ingen stor sak. Om barnet råkar höra om donationen på ett oplanerat sätt kan det rubba barnets tillit till föräldrarna. Det är en situaiton som bör undvikas.

En del föräldrar vill vänta att berätta tills barnet är tillräckligt gammal att förstå. Men risken är att rätt tillfälle kanske inte infinner sig.

Om du är förälder till ett äldre barn och det av olika anledningar inte blivit av att prata om barnets ursprung är det inte försent - det krävs bara lite mer förberedelse. Barnet har rätt att veta och att berätta är alltid ett bättre alternativ än att barnet inte får veta.

En familj oavsett släktskap 

Claudia Lampic, psykolog och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet har intresserat sig för de frågor som dyker upp i samband med att barn blir till genom ägg- och spermiedonation: Hur talar man med barnet om frågan? När talar man med barnet? Påverkar det relationen mellan barn och föräldrar?

Artikeln En familj oavsett släktskap är publicerad i tidskriften Medicinsk vetenskap och kan läsas på Karolinska Institutets webbplats.

Läs artikeln

Podd - berätta för barn om genetiskt ursprung

I  podden delar Sigrid med sig av sina personliga erfarenheter av att växa upp i en familj utan genetisk anknytning till den ena föräldern. I samtalet medverkar psykologen och forskaren Claudia Lampic som studerat det öppna och tidiga berättandets roll för relationen mellan barnet och föräldern.

Från Socialstyrelsen deltar Merike Hansson, utredare, och Bassam El-Khouri, forskare. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.  

Lyssna på avsnitt #37

På djupet - en podd från Socialstyrelsen