Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Aktuellt Samtal med barn om deras genetiska ursprung - nytt tema på Kunskapsguiden

Samtal med barn om deras genetiska ursprung - nytt tema på Kunskapsguiden

Ett barn som blivit till med hjälp av ägg- eller spermiedonation vid svensk klinik har laglig rätt att i mogen ålder ta reda på information om sin donator. Föräldrarna har ansvar att berätta för sitt barn, så att barnet kan utnyttja denna rättighet.

​Temat Samtal med barn om deras genetiska ursprung innehåller information till föräldrar om hur de kan prata med sitt barn i olika åldrar och varför det är viktigt att berätta för barnet om dess genetiska ursprung så tidigt som möjligt. Här finns även en sida som handlar om hur barnet kan ta reda på information om sin donator och få kontakt med andra i liknande situation, om han eller hon vill.

Om du arbetar inom hälso-och sjukvård eller socialtjänst och möter familjer som genomgått donationsbehandling kan du behöva ge stöd och information till dem. Temat innehåller därför även specifik information till professionen, samt fakta och regelverk.

Besök temat Samtal med barn om deras genetiska ursprung på kunskapsguiden.se/dagsattprata

Folder  och affisch

Foldern Dags att prata - samtal med barn om deras genetiska ursprung finns att ladda ner eller beställa på Socialstyrelsens webbplats. Här finns också en affisch för utskrift, lämplig för en anslagstavla i väntrum eller liknande.

Lämna gärna broschyren till de föräldrar det gäller inom barnhälsovården.

Ladda ner eller beställ foldern på Socialstyrelsens webbplats

Ladda ner eller beställ affischen på Socialstyrelsens webbplats

På djupet - en podd från Socialstyrelsen

Poddavsnitt 37 handlar om att berätta för barn om deras genetiska ursprung. I avsnittet delar bland annat Sigrid med sig av sina personliga erfarenheter av att växa upp i en familj utan genetisk anknytning till den ena föräldern.

Lyssna på avsnitt 37 av Socialstyrelsens podd På djupet som handlar om att berätta för barn om deras genetiska ursprung.