Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Lägesrapporter Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel

Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel

Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel redovisar resultaten från en undersökning som bland annat rör förskrivning av hjälpmedel och användningen av rullstolar. Rapporten är utgiven av Myndigheten för delaktighet, MFD.

​Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel redovisar resultaten från en undersökning som bland annat rör förskrivning av hjälpmedel och användningen av rullstolar. 

Rapporten visar bland annat följande:

  • Ungefär 150 000 personer i Sverige är rullstolsanvändare. Av dessa är cirka 60 procent kvinnor och 40 procent män. När det gäller motordrivna rullstolar är det en högre andel män i nästan alla åldersgrupper, men särskilt bland de allra äldsta.
  • Det finns stora regionala skillnader när det gäller förskrivning av hjälpmedel inom kognitionsområdet, till exempel planeringshjälpmedel och hjälpmedel för sinnesstimulering. För almanackor, kalendrar och andra planeringshjälpmedel visar rapporten ett resultat på cirka 10 000 förskrivningar och för hjälpmedel för sinnesstimulering, till exempel tyngdtäcke cirka 9 000 förskrivningar.

Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel är utgiven av Myndigheten för delaktighet, MFD.

Förflyttnings- och kognitionshjälpmedel på MFD:s webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman