Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar

Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar

Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar presenterar information om rökningens skadeverkningar. I rapporten presenteras också en modell för att härleda dagens sjuklighet och dödlighet till rökning tidigare i livet. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.

Omslagsbild till Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar

​Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar visar att rökningen dödade uppskattningsvis 12 000 rökare per år under perioden 2010–2012. De fyra stora folksjukdomarna lungcancer, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, stroke och hjärtinfarkt stod för omkring 8 000 rökorsakade dödsfall per år. Utöver detta dog omkring 4 000 rökare i drygt 40-talet andra åkommor som berodde på rökningen.

Socialstyrelsen har i rapporten tagit fram en modell för att härleda dagens sjuklighet och dödlighet till rökning tidigare i livet. Modellen kan användas i myndigheternas uppföljning och bevakning. På dess grunder kan man vidareutveckla ett dynamiskt instrument där utvecklingen över tid kan studeras och relateras till insatser för att minska rökningen. För detta ändamål bör man använda hela den lista på diagnoser som tagits fram här.

Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar är utgiven av Socialstyrelsen.

Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman