Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Missbruk & beroende Kunskapsstöd Lägesrapporter Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak

Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak

Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak visar ett tydligt samband mellan föräldrars och barns tobaksbruk. Tobaksanvändande barn har oftare föräldrar som använder tobak. Barn som upplever att deras föräldrar skulle acceptera att de använder tobak gör det också i högre grad. Rapporten är utgiven av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

​Sedan 1971 har det årligen genomförts skolundersökningar om drogvanor bland elever i årskurs 9 i Sverige. Undersökningarna genomförs som anonyma gruppenkäter i klassrummen på riksrepresentativa urval av klasser. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har under 2013 kartlagt samband mellan föräldrars och barns tobaksbruk och mellan barns tobaksbruk och deras uppfattning om föräldrarnas attityder kring detta.

Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak visar att tobaksanvändande barn oftare har föräldrar som använder tobak. Rapporten visar även att barn som upplever att deras föräldrar skulle acceptera att de använder tobak i högre grad också gör det.

Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak är utgiven av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak på CAN:s webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem

 
 

 Teman