Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Hiv idag

Hiv idag är en webbplats med detaljerad fakta om hiv, praktisk vägledning för vårdpersonal och informationsmaterial som kan delas ut till patienter. Hiv idag riktar sig till personal inom vården och är utgiven av Folkhälsomyndigheten.

Affisch Hiv idag

​Hiv idag är en webbplats med detaljerad fakta om hiv, praktisk vägledning för vårdpersonal och informationsmaterial som kan delas ut till patienter. Hiv idag riktar sig till personal inom vården och är utgiven av Folkhälsomyndigheten.

Personer som lever med hiv möts ofta av okunskap om infektionen. Folkhälsomyndigheten genomför en särskild informationssatsning kring hiv, för att öka allmänhetens kunskap. Bland annat får vårdcentraler, tandvårdsmottagningar och ungdomsmottagningar ett särskilt utskick med information anpassad för vården. En särskild webbplats finns, Hiv idag, med detaljerad fakta om hiv, praktisk vägledning för vårdpersonal och informationsmaterial som kan delas ut till patienter.

Ökad kunskap kan underlätta för de som lever med hiv

I en undersökning som Folkhälsomyndigheten har låtit göra bland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i primärvården visste cirka en tredjedel inte att dagens behandling gör att smittsamheten är mycket låg.
Ökad kunskap om hiv kan bidra till att de cirka 7 000 personer som lever med hiv i Sverige slipper att mötas av ogrundad rädsla eller negativa reaktioner.

Fakta om hiv

  • Idag är hiv en kronisk infektion.
  • Rätt antiviral behandling sänker virusnivåerna så kraftigt att de inte är mätbara.
  • En person som bär på hiv och som är under adekvat behandling har samma förväntade livslängd som en person utan hiv.
  • Om behandlingen är rätt och om inga andra sexuellt överförda infektioner finns är smittsamheten mycket låg vid anala och vaginala samlag.

Hiv idag är utgiven av Folkhälsomyndigheten.

Hiv idag på Folkhälsomyndighetens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?