Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Missbruk & beroende Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Nationella planeringsstödet 2015 – tillgång och efterfrågan på vissa personalgrupper inom hälso- och sjukvård samt tandvård

Nationella planeringsstödet 2015 – tillgång och efterfrågan på vissa personalgrupper inom hälso- och sjukvård samt tandvård

Statistikrapporten Nationella planeringsstödet 2015 presenterar tillgång och efterfrågan på personal inom hälso- och sjukvård och tandvård. Rapporten visar bland annat på ett ökat behov av grundutbildade sjuksköterskor. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.

Omslagsbild till Nationella planeringsstödet 2015

​Nationella planeringsstödet 2015 – tillgång och efterfrågan på vissa personalgrupper inom hälso- och sjukvård samt tandvård visar att tillgången på barnmorskor, läkare och sjuksköterskor fortsätter att öka. I förhållande till befolkningen har tillgången på läkare sysselsatta i hälso- och sjukvård ökat med två procent mellan 2011 och 2012 och med tio procent under de fem åren mellan 2007 och 2012. Specialistläkarna har ökat med knappt två procent, och med över sex procent under femårsperioden.

Barnmorskor sysselsatta i hälso- och sjukvård har ökat med drygt en procent, och med fyra procent under fem år. Tillgången på sjuksköterskor har ökat med en halv procent under ett år och med nära fyra procent under fem år. Undantaget är specialistsjuksköterskorna, som minskat med en procent mellan 2011 och 2012 samt med sex procent mellan 2007 och 2012.

Inom tandvården har antalet tandläkare och specialisttandläkare sysselsatta i tandvård i förhållande till befolkningen varit oförändrad mellan 2011 och 2012. Antalet tandhygienister har ökat något.

Samtidigt ökar efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal mer än vad tillgången ökar. Socialstyrelsens analys av efterfrågan visar att efterfrågan överstiger tillgången för alla specialiserade läkare samt för både specialiserade och icke specialiserade sjuksköterskor. Tillgång och efterfrågan på tandläkare och tandhygienister är emellertid övervägande i balans. Arbetslösheten är låg för samtliga personalgrupper.

Nationella planeringsstödet 2015 – tillgång och efterfrågan på vissa personalgrupper inom hälso- och sjukvård samt tandvård är utgiven av Socialstyrelsen.

Nationella planeringsstödet 2015 på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Hälsoproblem ‭[1]‬

 
 

 Kunskapsstöd

 
 

 Hälsoproblem ‭[2]‬

 
 

 Teman ‭[2]‬

 
 

 Teman ‭[1]‬

 
 

 Hos andra