Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Psykisk ohälsa Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020

Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020

Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020 redovisar den årliga uppföljningen och utvärderingen av förändringar i läkemedelsförsäljningen. Det görs också en bedömning av den framtida kostnadsutvecklingen för läkemedelsförmånerna. Rapporten är utgiven av Socialstyrelsen.

Omslag: Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020

​Socialstyrelsen förutspår att totalkostnaden för läkemedel kommer fortsätta öka under de närmaste åren. Ett par av de faktorer som Socialstyrelsen anger påverkar utvecklingen av totalkostnaden är följande:

  • Introduktionen av nya läkemedel som främst används i den specialiserade vården fortsätter att öka kostnaderna, vilket är i linje med den underliggande trenden. Dock kan kostnaderna för nya innovativa läkemedel öka ytterligare under kommande prognosperioder.
  • Patentutgångar för traditionella läkemedel resulterar i relativt snabba prisminskningar om det gäller tabletter. Patentutgångar på biologiska läkemedel resulterar i stark priskonkurrens. För biologiska läkemedel förväntas huvuddelen av besparingen att komma som återbäring till landstingen snarare än prissänkningar, vilket inte påverkar läkemedelsförmånskostnaden men minskar kostnaderna för landstingen.

Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020 är utgiven av Socialstyrelsen.

Läkemedelsförsäljning i Sverige – analys och prognos 2018–2020 på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman