Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Psykisk ohälsa Kunskapsstöd Systematiska översikter och kartläggningar Konsekvenser för vuxna med diagnosen adhd – Kartläggning och analys

Konsekvenser för vuxna med diagnosen adhd – Kartläggning och analys

Adhd medför ett funktionstillstånd som kräver en helhetssyn vid både utredning och insatser. Det visar Socialstyrelsens nya kartläggning som syftar till att visa på diagnosens komplexitet.

​Adhd är ett heterogent tillstånd, där symtombild och svårighetsgrad varierar såväl mellan personer med adhd som över tid och i olika situationer.

I en ny rapport vill Socialstyrelsen illustrera vilka konsekvenser diagnosen har när det gäller sjukskrivning och arbetslöshet. Rapporten syftar till att visa på diagnosens komplexitet. I myndighetens kartläggning framkommer att adhd medför ett funktionstillstånd som kräver en helhetssyn vid både utredning och insatser, och ett beaktande av flera olika perspektiv parallellt. Myndigheten vill också visa att problemen kan kvarstå livet ut och att adhd även ska
beaktas hos äldre personer.

Rapporten vänder sig i första hand till beslutsfattare, vård- och omsorgspersonal och till berörda intresseorganisationer, inklusive personer som själva har diagnosen adhd.

Resultatet kan bidra till ökad kunskap om hur vuxna med adhd kan påverkas av funktionsnedsättningen, exempelvis vad gäller försörjning, hälsa och delaktighet – såväl i samhället som i sociala sammanhang.

Konsekvenser för vuxna med diagnosen adhd – Kartläggning och analys är utgiven av Socialstyrelsen.

Konsekvenser för vuxna med diagnosen adhd på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman