Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Psykisk ohälsa Kunskapsstöd Lägesrapporter Förbättrad uppföljning av psykiatrisk tvångsvård – insatser i den nuvarande insamlingsmetoden

Förbättrad uppföljning av psykiatrisk tvångsvård – insatser i den nuvarande insamlingsmetoden

Rapporten visar på åtgärder som ska förbättra kvaliteten i statistiken om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Åtgärderna förväntas göra det enklare att rapportera in data för de vårdgivare som bedriver sådan tvångsvård. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.

Förbättrad uppföljning av psykiatrisk tvångsvård – insatser i den nuvarande insamlingsmetoden

​Det nationella patientregistret innehåller bland annat uppgifter om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Under lång tid har kvaliteten på data och statistik om denna vård varit bristfällig. Socialstyrelsen har därför genomfört olika insatser de senaste åren för att höja kvaliteten. Men trots insatserna är kvaliteten på data inte tillräckligt god ännu för att kunna ges ut som officiell statistik.

Inrapporteringen blir enklare

Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra åtgärder för att förbättra möjligheterna att följa upp tvångsvård. Socialstyrelsen kommer att genomföra flera åtgärder för att förbättra och förenkla inrapporteringen.

Rapporten Förbättrad uppföljning av psykiatrisk tvångsvård – insatser i den nuvarande insamlingsmetoden är utgiven av Socialstyrelsen.

Förbättrad uppföljning av psykiatrisk tvångsvård – insatser i den nuvarande insamlingsmetoden, på Socialstyrelsens webbplats


 

 

 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman