Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Psykisk ohälsa Teman Paniksyndrom

Paniksyndrom

Paniksyndrom är ett ångesttillstånd som kännetecknas av panikattacker och ett undvikande beteende. Paniksyndrom behandlas i första hand med kognitiv beteendeterapi (KBT) men också med läkemedel.

 

​Paniksyndrom är en form av ångestsyndrom. Paniksyndrom innebär återkommande panikattacker som ofta upplevs som tecken på kroppslig sjukdom. Det finns en ständig ängslan för om eller när nästa attack ska uppstå, varför den uppstår och vad den kommer att leda till.

En vanlig konsekvens är att personen förändrar sitt beteende genom att undvika platser och situationer där det vore genant att få en panikattack och där det är svårt att få hjälp. Personen har då utvecklat agorafobi som också kallas torgskräck. Paniksyndrom kan förväxlas med fysisk sjukdom då symtom som yrsel, hjärtklappning, svårigheter att andas och frossbrytningar är vanliga.

Paniksyndrom behandlas i första hand med kognitiv beteendeterapi (KBT) men också med läkemedel.

Var femte person riskerar att få en ångestsjukdom någon gång i livet. Kvinnor har större risk än män att få en ångestsjukdom. En procent av männen och två procent av kvinnorna riskerar att få paniksyndrom och det är den elfte vanligaste orsaken till ohälsa i åldrarna 15–44 år.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd