Om en person misstänks vara i ett självmordsnära tillstånd ska man ta det på allvar, våga ställa frågor och erbjuda hjälp. Ett självmord eller självmordsförsök föregås alltid av tankar om självmord.
Faktorer som påverkar risken för självmord är till exempel depressioner, missbruk och beroende, ångesttillstånd och ogynnsamma livshändelser. Depression och ångestsyndrom medför en ökad risk för självmordshandlingar eller självmord. Personer som har försökt begå självmord har en ökad risk att försöka igen. Därför är det viktigt att ta hot, tankar och andra tecken på självmord på allvar.
För att förhindra självmord behöver man ge rätt vård i rätt tid. Speciellt vid underliggande psykiska störningar och missbruk eller beroende. Man bör också minska tillgången till dödliga medel och andra metoder för självmord.
Faktorer som påverkar självmordsrisken är
- psykiatriska faktorer som allvarlig depression, schizofreni, användning av alkohol och andra droger, och ångesttillstånd
- biologiska eller genetiska faktorer som familjehistorik med självmord
- ogynnsamma livshändelser som förlust av någon älskad person, förlust av arbete
- psykologiska faktorer som konflikter, våld eller erfarenheter av fysisk misshandel och sexuellt utnyttjande, och känslor av hopplöshet
- sociala faktorer och miljöfaktorer som inkluderar tillgänglighet och metoder för självmord som skjutvapen, giftiga gaser, läkemedel obevakade järnvägsspår och bekämpningsmedel. Även social isolering och ekonomiska svårigheter påverkar självmordsrisken.
Svårt få exakta siffror
Det är svårt att få fram exakta siffror över hur många självmord som varje år sker i Sverige. Det finns dödsfall med oklar avsikt - skadehändelser - som inte säkert kan klassas som självmord.
Årligen dör cirka 1 200 personer i självmord i Sverige. Utöver det finns ungefär 300 dödsfall där det inte går att avgöra att det faktiskt var ett självmord, men det kan handla om självmord. Om både grupperna inkluderas blir det alltså cirka 1 500 självmord per år.
Osäkert antal självmordsförsök
Hur många som gör självmordsförsök är osäkert eftersom många av dem inte kommer under vård. Troligen är det ungefär 20 000 per år i Sverige. Självmordsförsök är vanligast hos kvinnor och ungdomar.
Av de som gör självmordsförsök är det tio procent som senare begår självmord. Därför ska man se självmordsförsök som en varningssignal och en riskfaktor för framtida självmord.