Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Ångest

Ångest är en naturlig reaktion som kan uppstå vid rädsla eller oro för något otäckt eller obehagligt. Man kan känna sig ängslig och orolig, svettas, må illa och få svårt att andas. Alla människor känner ångest ibland, det är en del av livet.

 

​Ångest är en reaktion som kan uppstå när man upplever något som otäckt. Hjärtat börjar slå fortare och musklerna drar ihop sig. Ångest är naturliga reaktioner från kroppen, och något som finns hos alla mer eller mindre intensivt, under olika faser av livet.

Ångest har, liksom smärta, en funktion för vår överlevnad och varnar oss för farliga situationer. När man får ångest kan man känna sig orolig, börja svettas, må illa eller få svårt att andas. Det kan kännas trångt i bröstet, eller som om man ska kvävas. Känslan av trånghet beror bland annat på att musklerna spänns och att hjärtat slår fortare.

Vanlig ångest – rationell ångest

Vanlig ångest, så kallad rationell ångest, kännetecknas av att det finns en uppenbar orsak till ångesten som påfrestningar eller prövningar. Man vet varför man har ångest. Man kan få ångest av uppenbara orsaker, som till exempel en skilsmässa eller en livshotande sjukdom. Det kan också handla om mer allmänna prövningar och påfrestningar som ett föredrag på jobbet eller ett prov i skolan. Oftast är en sådan ångest övergående men kan vara obehaglig när man känner den.

Det är vanligt att ångesten leder till sömnrubbningar, magbesvär eller hjärtklappning. En del får ångest utan att veta varför. Då kan den vara svårare att hantera och ovissheten i sig kan leda till starkare ångest. Ångest kan ingå som en del i andra sjukdomar, till exempel depression.

Ångestsyndrom

Ångesten kan ibland växa sig så stor att den istället för att skydda, tar över och begränsar det dagliga livet. Känslor av oro, spänning, ängslan, skräck och panik kan flyta ihop. Då kan det vara tal om sjuklig ångest, så kallade ångestsyndrom.

Personer med stark ångest, vare sig det beror på vanlig, rationell ångest eller på något ångestsyndrom, löper högre självmordsrisk. Det är viktigt att få hjälp i tid så att rätt behandling kan ges.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd